Facilitator în medii organizaționale

Facilitatorul ”...contribuie cu structură și proces în cadrul interacțiunilor astfel încât grupurile să fie în măsură să funcționeze eficient și să ia decizii de înaltă calitate. Scopul lui este să îi sprijine pe ceilalți să atingă performanțe excepționale.” – Ingrid Bens

Ce este un Facilitator?

Facilitatorul este un ghid sau un lider de discuții pentru grup. Un bun facilitator dispune de multiple abilități și instrumente, de la capacitatea de a rezolva probleme și a lua decizii, până la calități de manager și usurință în comunicare.

În multe situații de grup, și cu deosebire în discuții complexe sau în cele în care oamenii au opinii și interese diferite, prezența unui bun facilitator poate face diferența dintre succes și eșec.

De ce este nevoie de un Facilitator extern?

Doza de subiectivitate indusă de implicarea totală a conducerii unei companii în obținerea unui rezultat deosebit poate genera blocaje de comunicare, erori în derularea fluxului informațional, distribuire necorespunzătoare de roluri în cadrul echipei, probleme de gestionare a timpului. Sau, după cum se obișnuiește a se spune, când ai 3 experți la un loc, ai șansa să te alegi cu 4 opinii diferite.

În asemenea situații, persoana care dispune de abilități, experiență, autoritate, interes în obținerea succesului vizat este indicat să apeleze la prezența unui facilitator extern.

Împreună identifică nevoia și stabilesc modalitatea potrivită prin care facilitatorul își poate oferi suportul.

Serviciile unui Facilitator pot avea impact pe termen lung

În spatele unei stagnări sau a unei situații de criză din cadrul companiei se pot ascunde blocaje personale ale oamenilor implicați, iar în spatele blocajelor calități existente și neexplorate încă.

Identificarea acestor blocaje, descifrarea lecției aferente și asumarea schimbării stilului de acțiune sunt premisele deschiderii unor noi căi de creștere și dezvoltare personală care vor angrena de la sine îmbunătățirea afacerii.

Start typing and press Enter to search