Despre mine ca profesionist:
Sunt psiholog și psihoterapeut format în Psihoterapia de familie în cadrul programului de formare al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie unde am avut ocazia să învăț despre sănătate mintală și familii într-un context integrativ centrat pe paradigma dovezilor validate științific.
Formarea clinică a inclus o paletă largă a problemelor specifice persoanei (copil, adolescent, adult), cuplului și familiei, beneficiind de educație și training cu privire la abordările eficiente din psihoterapia individuală, modelele clinice și conceptuale din terapia de cuplu și familie, teorii despre dezvoltarea individuală și ciclul vieții de familie.
De ce Terapie Relațională?
Relațiile dețin un rol central în dezvoltarea umană.
Relațiile și interacțiunile ne modelează mințile și creierul încă din prima clipă a existenței noastre, iar de calitatea lor depinde în cea mai mare parte nivelul nostru de fericire, gradul de sănătate și chiar durata de viață, după cum au concluzionat studiile științifice.
Pornind de la carențele în stilul de atașament (anxios, evitant, dezorganizat) format încă din copilărie în interacțiunea cu persoanele de referință, continuând cu tiparele în alegerea partenerilor și provocările vieții intime, greutățile emoționale în exercitarea rolului de părinte, dificultățile în relația angajator-angajat, dezamăgirile din relațiile cu prietenii și ajungând la relația dificilă a individului cu Sinele… toate sunt semnale de disfuncționalitate în relații ca sursă a tuturor problemelor emoționale.
Care este elementul cheie în Terapia Relațională?
Centralitatea relației terapeutice.
Clientul și terapeutul contribuie laolaltă la crearea unei relații profunde și de încredere în cadrul căreia călătoria printre tenebrele trecutului se face în siguranță, asumarea și rescrierea poveștii personale de viață devenind astfel posibilă.
Trăirea unei experiențe relaționale ce oferă în mod predictibil căldură, sprijin, înțelegere, siguranță, empatie, încredere va reprezenta baza pe care se vor putea clădi relații sănătoase și autentice.
Care este scopul?
Creșterea personală prin conectare interpersonală.
Creșterea și dezvoltarea personală, construirea încrederii în propriile capacități și în lume este un proces ce începe cu o mai bună cunoaștere și înțelegere a istoriei personale, cuprinde eliberarea de sub efectele distructive ale relațiilor trecute și prezente și culminează cu activarea puterii de conectare interpersonală.
Dezvoltarea inteligenței relaționale va facilita procesul de comunicare, capacitatea de a face față stresului și abilitatea de a gestiona eficient relațiile cu cei mai importanți oameni din viața noastră.
La un nivel mai profund, abia dacă existăm ca ființe independente. Cea mai mare parte a energiei noastre o consumăm pentru a interacționa cu ceilalți, într-o căutare continuă a conectării.
“…relațiile bune ne mențin mai fericiți și mai sănătoși. Punct.” – (Robert Waldinger – director al Studiului dezvoltării adulților de la Harvard)